EKAER

Tisztelt Partnerünk!
 
Az EKÁER rendszer bevezetése miatt cégünk életében ismét több új változást kellett bevezetnünk. Most néhány könnyítést hozott az ÁFA törvény változása, ezért a fémtörvény hatálya alá tartozó, valamint az 1013/2006/EU rendelet szerint országhatárokon át szállított anyagokra (vagyis nálunk a fémhulladékokra) nem kell EKÁER számot kérnünk. A többi forgalmazott anyagra (tömbök, félgyártmányok) továbbra is érvényesek az alábbi teendők:
 
1. A szállítóink legfontosabb feladatai:
a. Belföldi szállítóknál: az alábbi beföldi szálllítóinknak a hozzánk feladott szállítmányokat be kell jelentenie (azaz EKÁER-számot kell kérnie) abban az esetben, ha
  • EU-s beszéllításból közvetlenül nekünk értékesítik az árut,
  • első adóköteles belföldi termékértékesítésként adják el nekünk az árut (pl. gyártómű hulladékot értékesít, vagy leselejtez, hulladékosít árut, vagy saját gyártású termékét értékesíti nekünk).
b. Külföldi szállítóknál: az EKÁER számot ez esetben mi kérjük, ehhez a szállítmány indítása előtt kérjük kitölteni a következő linken letölthető táblázatot:
2. A Vevőink legfontosabb feladatai:
a. Belföldi vevőinknél: csak nekünk vannak feladataink, mi kérjük az EKÁER számot az importból továbbértékesített, ill. a saját termékként értékesített árura. Vevőinktől azonban meg kell kérnünk a lerakóhelyre vonatkozó adatokat, különben nem tudjuk megkapni a regisztrációs számot.
b. Küllföldi vevőinknél:  mi kérjük az EKÁER számot az importból továbbértékesített, ill. a saját termékként értékesített árura. Vevőinktől meg kell kapnunk a lerakóhelyre vonatkozó összes adatot, csak így tudjuk elindítani az árut!
Mindegyik esetben az a legfontosabb, hogy a szállítmány ne induljon el EKÁER-szám nélkül. és a mi külön kérésünk, hogy az kerüljön feltüntetésre a fuvarokmányokon. Ehhez - ha nekünk kell megkérnünk a EKÁER számot, szükségünk van az alábbi linkről letölthető adatlap (EXCEL formátum) kitöltésére, és megküldésére.
 
 
Kérjük partnereinket (belföldi vevőinket és külföldi partnereinket), hogy az adatlap minden adatát töltsék ki, mert anélkül nem kapjuk meg a számot (pl. a le- felrakó cég adószáma nlkül nem rögzíthető a kérelem). Természetesen minden partnerünknek vevő- vagy szállító-védelmet biztosítunk, ha kérik az adatközlések miatt.

 
Vissza a lap tetejére