EKAER

Tisztelt Partnerünk!
 
Az EKÁER rendszer bevezetése miatt cégünk életében ismét több új változást kellett bevezetnünk. Most néhány könnyítést hozott az ÁFA törvény változása, ezért a fémtörvény hatálya alá tartozó (vagyis nálunk a fémhulladékokra), valamint az 1013/2006/EU rendelet szerint országhatárokon át szállított bejelentés köteles anyagokra  nem kell EKÁER számot kérnünk. A többi forgalmazott anyagra (tömbök, félgyártmányok) továbbra is érvényesek az alábbi teendők:
 
1. A szállítóink legfontosabb feladatai:
a. Belföldi szállítóknál: az alábbi beföldi szálllítóinknak a hozzánk feladott szállítmányokat be kell jelentenie (azaz EKÁER-számot kell kérnie) abban az esetben, ha
  • EU-s beszéllításból közvetlenül nekünk értékesítik az árut,
  • első adóköteles belföldi termékértékesítésként adják el nekünk az árut (pl. gyártómű hulladékot értékesít, vagy leselejtez, hulladékosít árut, vagy saját gyártású termékét értékesíti nekünk).
b. Külföldi szállítóknál: az EKÁER számot ez esetben mi kérjük, ehhez a szállítmány indítása előtt kérjük kitölteni a következő linken letölthető táblázatot:
2. A Vevőink legfontosabb feladatai:
a. Belföldi vevőinknél: csak nekünk vannak feladataink, mi kérjük az EKÁER számot az importból továbbértékesített, ill. a saját termékként értékesített árura. Vevőinktől azonban meg kell kérnünk a lerakóhelyre vonatkozó adatokat, különben nem tudjuk megkapni a regisztrációs számot.
b. Küllföldi vevőinknél:  mi kérjük az EKÁER számot az importból továbbértékesített, ill. a saját termékként értékesített árura. Vevőinktől meg kell kapnunk a lerakóhelyre vonatkozó összes adatot, csak így tudjuk elindítani az árut!
Mindegyik esetben az a legfontosabb, hogy a szállítmány ne induljon el EKÁER-szám nélkül, és a mi külön kérésünk, hogy az kerüljön feltüntetésre a fuvarokmányokon.

 
Vissza a lap tetejére