Kutatás-fejlesztés

2018-ban kutatás-fejlesztési témában nyertünk el pályázatot egy öttagú konzorcium vezetőjeként.
 

 
Martin Metals Kft: A kohászati, elsősorban alumíniumipari másodnyersanyag hasznosításban tevékenykedő cég a projektben a vastartalom kinyerésén és az ásványi anyagok építőipari előkészítésén munkálkodott. Feladata megfelelő kémiai, kohászati eljárások, technológiák és berendezések kifejlesztése. Eredményes a vasoxid kinyerési módszere, ill. építőipari kötőanyagok (CAC cement, habarcs és beton) előállítása vörösiszapból.

GEOVOL Tömegárú Fuvarozó és Földmunkavégző Kft: alapvető feladata, hogy a vörösiszap hulladék alapanyagot lúgcsökkentéssel – a projekt résztvevők kísérleti igényeihez alkalmazkodva - előkészítse. A lúgsemlegesítési kísérleti fejlesztés helyszíne az Ajka - Kolontár VIII-as és X-es számú kazetták. A lúgsemlegesítés (pH csökkentés) a kazettákban környezetbarát széndioxidos eljárással történik szondás besajtolásos módszerrel. A kísérleti területen a  lúgosság csökkenését elérte.

A WSP Hungary Consulting Zrt (korábban Golder Associates Magyarország Zrt) végezte az ajkai tározó ásványvagyonbecslését, a tervezett hasznosításra vonatkozóan gazdaságossági számításokat, a különböző forgatókönyvek várható környezeti, társadalmi és egészségügyi hatásainak számszerűsítését, a geokémiai modellezést, karbonlábnyom értékelést, az éghajlatváltozással összefüggő kockázatok számszerűsítését, reziliencia vizsgálatokat a tervezett hasznosítási alternatívákra.

A Pannon Egyetem a projekt három fő megvalósítási szakaszában vett részt. A vörösiszapban található szkandium ritkán előforduló, nagyon értékes alapanyag, melynek kinyerésére eljárást dolgozott ki. A vörösiszap fémkomponenseinek elválasztása részleges feltárással, ion-cserés módszerrel, folyadék-folyadék extrakcióval és csapadék képződéssel megvalósult, gazdaságossága dönti el annak alkalmazhatóságát. Laboratóriumi és kvázi félüzemi szinten sikeres a vörösiszap felhasználása kerámiai- és kötőanyagipari termékek előállítására. A klímakamrás és termőföldi kísérletek bizonyították a vörösiszap termésnövelő hatását lágy és fásszárú tesztnövények esetében.

Bay Zoltán Nonprofit Kft: kidolgozta a szulfátredukáló bioadszorbensekkel történő csapadékképzés, és a bioszorbenssel történő fémleválasztás Eljárásait. Ez eredményesnek bizonyult alacsonyabb fémtartalmú oldatok kezelésére ott, ahol a klasszikus kémiai, hidrometallurgiai megoldások már nem gazdaságosak.


2018. okt. 20-án tartottuk nyitó konferenciákat. Ehhez kapcsolódó sajtóközleményünk itt található: MEGNYITÁS
A rendezvény képei itt érhetők el: a hallgatóság, az előadók.
Sajtóvisszahang az MTI által közreadott tájékoztatás alapján több sajtóorgánum közreadta a hírt:
https://www.magyaridok.hu/gazdasag/egy-ottagu-konzorcium-kutatja-a-vorosiszap-ujrahasznositasi-lehetosegeit-3624215/
https://24.hu/fn/gazdasag/2018/10/30/hasznositanak-a-rettegett-vorosiszapot/
Ajka TV helyszíni ripotja (kérjük hívja a +36-30-959-7276-ot a megtekintéshez).


A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.09.30.


Előadás a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamar, A RIS Restore szlovén projekt és a Bay Zoltán Kutatóközpont konferenciáján:Vörösiszap - kritikus elemek


 A 2023.10.17-i projektzáró:
A záró rendezvényhez: sajtóközlemény, vagy az MTI-nél.
A sajtó munkatársai számára: Összefoglaló tájékoztató
Az előadások:   1. WSP - Golder: László Tamás
                        2. Geovol: Kis István
                        3. Martin Metals: Penk Márton
                        4. Bay Zoltán Intézet: Dr. Balázs Margit
                        5. Pannon Egyetem: Berta Kinga Manuela
                        6. Pannon Egyetem: Varga Béla
                        7. Pannon Egyetem: Dr. Korim Tamás
Sajtóvisszhang: Index, Fejér Vármegyei Hírportál, Economx, Innoportal, RTL, Centauriweb, Hirado.hu, Innotéka magazin
 
Vissza a lap tetejére